Nightwish

Nightwish

Οι Nightwish είναι μπάντα συμφωνικού metal από το Kitee της Φινλανδίας. Σχηματίστηκε το 1996 από τον επικεφαλής τραγουδοποιό και πιανίστα Tuomas Holopainen, τον κιθαρίστα Emppu Vuorinen και την τραγουδίστρια Tarja Turunen. Η μπάντα σύντομα πήρε ως ντράμερ τον Jukka Nevalainen, και στη συνέχεια τον μπασίστας Sami Vänskä μετά την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ, Angels Fall First (1997). Το 2002, ο Vänskä αντικαταστάθηκε από τον Marco Hietala, ο οποίος και ανέλαβε και το ανδρικό ρόλο του τραγουδιστή, τον οποίο έπαιζε μέχρι τότε ο Holopainen ή καλεσμένοι τραγουδιστές.
Η Tarja Turunen έφυγε τον Οκτώβριο του 2005. Η τελευταία της παρουσία ήταν στην συναυλία, η οποία και εγγράφτηκε σε live album/DVD με τίτλο End of an Era. Οι Nightwish ανακοίνωσαν στην Tarja την απόλυσή της από το συγκρότημα, μέσα από μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στον Τύπο, για να απαντήσει, η ίδια, με μια ανάλογη επιστολή και η συνεργασία της με το συγκρότημα έληξε εκεί.
Τον Μάιο του 2007, ανακοινώθηκε επιτέλους η ταυτότητα της υποψήφιας που είχε καταφέρει να κερδίσει τη θέση της στο συγκρότημα: επρόκειτο για την σχετικά άγνωστη Σουηδέζα Aneτte Olzon, η οποία μέχρι την πρόσληψή της στους Nightwish ήταν η τραγουδίστρια του Σουηδικού ροκ συγκροτήματος Alyson Avenue. Μία επιλογή η οποία χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη (και εμού του ιδίου), από το σύνολο των οπαδών του συγκροτήματος και προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις.
Την 1η Οκτώβριου 2012, οι Nightwish ανακοινώνουν ότι τερματίζουν την συνεργασία τους με την Olzon, στα μέσα της μεγάλης περιοδείας Imaginaerum στην Β. Αμερική (Denver, Colorado), όταν η Olzon, προφασιζόμενη ασθένεια (!!!) τους αφήνει κυριολεκτικά “στα κρύα του λουτρού” και αντικαθίσταται προσωρινά από την Elize από τους Amaranthe και την Alissa από τους Τhe Agonist και μετά από την πρώην τραγουδίστρια των After Forever και των ReVamp, Floor Jansen, μέχρι τουλάχιστον να τελειώσει η περιοδεία για το Imaginaerum, η οποία αποσπά πολλές καλές κριτικές από τους φανατικούς του συγκροτήματος.
Τον Οκτώβριο του 2013, η μπάντα σε μια επίσημη ανακοίνωση της, δήλωσε οτι η Floor Jansen θα παραμείνει ως επίσημη τραγουδίστρια τους όπως και ο Troy Donockley, ο οποίος κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις τους. Σημειωτέον ότι στο DVD τους, με την εμφάνιση στο Wacken, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης ένα 2ωρο ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες της μπάντας κατά την διάρκεια την περιοδείας Imaginaerum, τα πλάνα με την προηγούμενη τραγουδίστρια τους Annete Olzon είναι όλα αποκλεισμένα, μετά από απαίτηση της ίδιας.
Στις 6 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε πως ο Kai Hahto θα είναι ο νέος Ντράμερ για το όγδοο άλμπουμ Endless Forms Most Beautiful αντικαθιστώντας τον Jukka Nevalainen,για τον οποίο το νέο άλμπουμ θα είναι και το πρώτο στο οποίο δεν θα συμμετέχει. Ο λόγος της προσωρινής αποχώρησης του Jukka Nevalainen είναι ότι έπασχε από Χρόνια Αϋπνία.
Τωρινά Μέλη
Tuomas Holopainen
Active: 1996–present
Instruments: Keyboards, piano and male vocals>
Erno Vuorinen
Active: 1996–present
Instruments: Lead guitar, bass guitar (1997–1998) and classic guitar
Jukka Nevalainen
Active: 1997–present (on hiatus since 2014)
Instruments: Drums, percussion Marco Hietala
Active: 2002–present
Instruments: Bass guitar, classic guitar, male vocals, multi-neck guitar
Troy Donockley
Active: 2013–present (touring & session member 2007–2013)
Instruments: Uilleann pipes, tin whistle, backing vocals, guitar
Floor Jansen
Active: 2013–present (touring member 2012–2013)
Instruments: Lead vocals
Πρώην Μέλη
Anette Olzon
Active: 2007–2012
Instruments: Lead vocals
Tarja Turunen
Active: 1996–2005
Instruments: Lead vocals
Sami Vänskä
Active: 1998–2001
Instruments: Bass guitar
Δισκογραφία
Angels Fall First (1997)
Oceanborn (1998)
Wishmaster (2000)
Century Child (2002)
Once (2004)
Dark Passion Play (2007)
Imaginaerum (2011)
Endless Forms Most Beautiful (2015)
Human. :||: Nature (2020)
VIDEO
(Συνολικές επισκέψεις 191)